Årets Pressefoto

Scanpix

Scanpix

2003

Henning Bagger

Poul Nyrup og Mogens Lykketoft efter Nyrups kåring til EU-spidskandidat på Socialdemokratiets kongres. De to tidligere venner har et meget anstrengt forhold til hinanden efter Nyrups afgang som formand men er dygtige til at gøre gode miner.

Jens Nørgaard Larsen

Diving in the desert - Soldater fra de danske styrker i Irak nyder et køligt bad den 23. september 2003 i Camp Eden i den irakiske ørken nær byen Al Quriah. Tempeaturen sniger sig ofte op omkring de 50 grader, så en container fuld af vand er et passende sted at opholde sig.

© Keld Navntoft

Keld Navntoft

Statsminister Anders Fogh Rasmussen blev efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn overfaldet af en aktivist fra Globale Rødder, som protest mod regeringens holdning til Irak-krigen. Aktivisten sprøjtede Statsministeren til med rød maling, hvorefter han blev overmandet af to af Folketingets sikkerhedsfolk. Da han blev ført bort råbte han til Fogh: "Du har blod på hænderne". Tirsdag, den 18. marts 2003.

Årets Nyhed (Hædrende omtale)

2010

Henning Bagger

GIRAFFØDSEL: Giraffen Jonna i Aalborg Zoo føder her en velskabt hun-kalv, her er 2 af benene på vej ud.

Keld Navntoft

Regentparrets aftenselskab. En af garderne fik et ildbefindende og besvimede onsdag aften den 27. januar under regentparrets årlige aftenselskab for folketingets medlemmer.

Claus Fisker

Maskespil. Superligakampen mellem OB og FC Midtjylland bød på nyt udstyr. OBs Henrik Toft og FCMs Kristjian Ipsa bar på grund af skader masker.

2012

Jens Nørgaard Larsen

Open Water, Christiansborg Rundt 2012.

2013

© Niels Ahlmann Olesen

Niels Ahlmann Olesen

Muddergraven: Warrior Dash 2013 i Valbyparken afsluttes i en muddergrav.

Årets Sport (Action) (2. pris)

© Mads Nissen

Mads Nissen

Homofobi i Rusland: Lesbiske, bøsser, bi- og transseksuelle (LGBT) i Rusland bliver mødt med stadig mere chikane, vold og diskrimination. Bag den står ekstremistiske nationalkonservative grupper, kirken og senest også staten, som i august 2013 gjorde homofobi til lov. Her vedtog Dumaen en omstridt antihomo-lov, som forbyder ?propaganda for ikke-traditionelle seksuelle relationer?. Kiriee Fedorov, 21 år, bløder fra ansigtet, efter at nationalkonservative ekstremister har omringet, slået og sparket ham og hans venner til en gay-pride. De fire venner prøver at holde sammen og komme i dækning bag politiet, mens kasteskyts flyver i luften. Det lokale politi tvangsopløste gay-priden, da den ?propaganderede for homoseksualitet?. Kiriee Fedorov og de andre aktivister blev derfor alle arresteret og stillet for en dommer.

Årets Nyhed (Udland)

© Mads Nissen

Mads Nissen

Ekaterina Alekseeva, 21 år, er blevet arresteret og bliver nu fremstillet for en dommer, da hun har deltaget i en gay-pride, som blev erklæret i strid med den netop indførte lov, som forbyder ?propaganda for ikke-traditionelle seksuelle relationer?.

Årets Nyhed (Udland)

© Mads Nissen

Mads Nissen

Kæresteparret Lada, 33, og Irina, 31, (efternavne er hemmeligholdt) blev med en doners hjælp gravide næsten samtidigt. Lada fik tvillinger, Irina en enkelt pige, så tilsammen har de nu tre små børn. Stærke religiøse og konservative kræfter i Rusland vil tvangsfjerne børn fra homoseksuelle par. Lada og Irina frygter, at en sådan lov kan blive gennemført og har allerede planlagt, hvordan de i så fald vil flytte til Vesteuropa. Andre homoseksuelle forældre er allerede emigreret på grund af frygt for sådanne tvangsfjernelser.

Årets Nyhed (Udland)

© Mads Nissen

Mads Nissen

Dmitry Chizhenvskiy, 27, har fået sit venstre øje permanent ødelagt, efter at tre maskerede mænd i november 2013 trængte ind til et privat møde i en forening for homoseksuelle. De maskerede mænd slog om sig med baseballbats og skød Dmitry Chizhenvskiy direkte i øjet med en luftpistol. Gerningsmændene er ikke fundet.

Årets Nyhed (Udland)

© Mads Nissen

Mads Nissen

Maxim Martsinkevich (th) er erklæret militant homofob og har sammen med sin ekstremistiske gruppe lavet et populært online-tv-koncept, hvor de fanger en homoseksuel for derefter at ydmyge og torturere vedkommende for rullende kamera. Gruppen har indtil videre lavet omkring 70 af sådanne videoer, som deles flittigt, og som dette foto viser, kan findes offentligt på blandt andet youtube.com. På ofrets brystkassen er skrevet ?FAGGOT?, og tv-logoet i hjørnet bærer programmets titel ?FAGGOTS, GET OUT?.

Årets Nyhed (Udland)

© Mads Nissen

Mads Nissen

Pavel Lebedev (th), 23 år, med sin kæreste Kirill Kalugin. At det kan være farligt at være åben homoseksuel i Rusland kan Pavel Lebedev bevidne. I løbet af de sidste år er han blevet voldeligt overfaldet seks gange. Alligevel insisterer han på at tage til offentlige protester, og holde sin kæreste i hånd på gaden.

Årets Nyhed (Udland)

© Mads Nissen

Mads Nissen

Central Station er et af de få fristeder for homoseksuelle i St. Petersbrug. Her kommer blandt andet Ruslan (efternavnet er hemmeligholdt), 27 år. Han er danser på The Academy of Russian Ballet og var indtil for fem år siden også gift med en kvinde. Kort efter skilsmissen indså han, at ?det der? nok aldrig forsvandt, hvorefter han sprang ud af skabet.

Årets Nyhed (Udland)

© Mads Nissen

Mads Nissen

Yaroslav Yevtushenko (tv) og hans kæreste Dmitry Chunosov (th). Ægteskab mellem homoseksuelle er ikke tilladt i Rusland. Som et led i en happening har fem homoseksuelle par derfor forsøgt at arrangere deres egne bryllupper. Iført deres fineste tøj er de troppet op på det lokale vielseskontor for officielt at ansøge om ægteskab. Alle ansøgninger blev afvist.

Årets Nyhed (Udland)

© Nikolai Linares

Nikolai Linares

Slagsbror, kapitel 1 og 2: Slagsbror er historien om Jorge Herreras liv. På flugt som niårig fra en voldelig far og et chilensk diktatur, en opvækst som ballademager i Tingbjerg, hasklubber og fængselsophold. Sporene efter et hårdt liv kan ses på den hårdt trænede krop og mærkes på hukommelsen. I en alder af 35 år er Jorge Herrera begyndt at genskabe sit eget liv. Han har påbegyndt et opgør med fortiden. Og frem for alt skal hans tre sønner have et andet liv, end det Jorge har gennemlevet.

Årets Interaktive Multimedie

© Nikolaj Linares

Nikolaj Linares

Som niårig flygtede Jorge sammen med sin mor til Danmark fra en voldelig far og et chilensk diktatur. Han voksede op i Tingbjerg nord for København og blev en del af en råt miljø. Hash, vold og fængselsdomme kom hurtigt til at fylde i hans liv. I dag har han længere perioder hvor han kun spiser og drikker sundt, fordi han træner op til en kamp. At ramme sin vægtklasse er også en udfordring. Jorge har prøvet at tabe næsten ni kilo på 24 timer, for at ramme den rigtige vægt.

Årets Sport (Reportage)