Årets Pressefoto

Jacob Ehrbahn

Jacob Ehrbahn

1991

Mudderbad med paraply og luftguitar.
Lucia-optog på plejehjem.

1993

Alexander Hirtsgaard er kunstmaler og kåret som AretsKunstner i Helsingør i 1992.

1994

Værtshusbrandert, Nørrebro, Køben havn.

1995

Efter at være mødt op til Den Danske Forenings aflyste grundlovsmøde i Hillerød, marcherede en flok rådvilde danske og udenlandske nynazister larmende rundt i gaderne for til sidst at blive ud af byen af politiet.

1997

Remiseparkens dyretegeplads, Amager.
Krishna Prema - Italiensk Hara Krishna munk på besøg i det eneste Hara Krishna-tempel i Danmark, en gammel gård, som ligger langt ude på landet - Bendstrup i Nordsjælland. (1:4).
Alter ceremoni - Hver morgen året rundt startes dagen kl. 4.30 med en tempel-ceremoni. Det tager ca. 4,5 timer at gennemgå de faste ritualer. (2:4).
Med bønnekæder i poser går munke og nonner rundt som myrer i en tue. Hver dag skat mantraet gentages 1.728 gange 16 gange for hver af de 108 perler i deres bønnekæder. "Hara Krishna, Hara Krishna - Krishna, Krishna - Hara, Hara - Hara Rama, Hara Rama - Ra.
Der danses og synges flere gange under det åndelige morgenprogram. (3:4).

1998

Kusbass-regionen i Sibirien - Mange russere overlever ved at dyrke deres egen jord. Under gulvbrædderne i de fleste hjem findes et forrådskammer bestående af kartofler, løg og andre rodfrugter. (3:4).
Åbent hus på Flyvestation Værløse i juni.
Kusbass-regionen i Sibirien - Alternativ indtægtskilde. (2:4).
Indendørshockey - På landsplan spiller ca. 1.000 udviklingshæmmede indendørshockey. Flere gange om året mødes en del af dem til stævner landet over, hvor der bliver konkurrerer, festet og venskaber dannes på tværs af geografien. (1:4).
Kusbass-regionen i Sibirien - Koks til familiens komfur (4:4).
Indendørshockey - Holdkammerater. (4:4).
Kusbass-regionen i Sibirien er et af de områder i Rusland, der er hårdest ramt af den økonomiske depression. Kulminerne lukker, byerne forfalder, arbejdsløsheden stiger, og folk bliver hele tiden fattigere. Prokopjevsk. (1:4).
Morgen i gøglerlejren - Dyrehavsbakken hyrede en uge i april en gøgterstab til at peppe lidt op i den gamle forlystelsespark.
Indendørshockey - Morgensmøg og kaffe på sengen. (2:4).
Indendørshockey - Diskoteksfest. (3:4).

1999

Flygtninge på vej hjem. Kosovo, juni 1999.
Djakovica var blandt de byer, der blev hårdest ramt af krigen. Kosovo, juni.
Kryziu Kalnas, en menneskeskabt korshøj i det nordlige Litauen, er en af landets katolske helligdomme.

2000

Skorstensfejer på arbejde på Christianshavn i København, april 2000.
Pornofilmoptagelse: En “doggi” på køkkengulvet.

2001

2002

Kristoffer og Preben, begge 15 år, i gang med at varme op på Stefans værelse forud for en ungdomsskolefest i Nivå.
Mongolsk nomadefamilie i deres store filt-telt: Fra venstre: Amarsaikham 26 år, Bank 62 år, Battushig 4 år, Battesingel 2 år, Ayush 57 år og Byamba 24 år.

2003

Fulde festivaldeltagere i fællesbadet kl. 5 lørdag morgen på årets Roskilde Festival.
Gadebørn i Ulan Bator - Da Mongoliets kommunistdiktatur smuldrede i kølvandet på Sovjetunionens sammenbrud først i 90'erne, blev den første generation af gadebørn i Mongoliet født. Politiet anslår, at der i hovestaden Ulan Bator er over 1.000 gadebørn. I de koldeste af årets måneder, hvor temperaturen kan falde helt ned til 45 graders frost, bor mange gadebørn i byens fjernvarmekanaler (1:2).
Gadebørn i Ulan Bator - Address Identification Center er et statsdrevet center, hvor politiet har til opgave at hente gadebørn ind, få dem identificeret og bringe dem hjem til deres familier eller på børnehjem. Børnene er på centeret i op til en uge, før de bringes videre. Her finder politiet en dreng, som er faldet i søvn i dampen fra et fjernvarmehul i 21 graders frost (2:2).
Afghanistan - Overalt i Kabul bliver man mindet om, at byen har været vidne til skiftende krige og konflikter i gennem de sidste 25 år (1:5).
Afghanistan - Selv om Taleban-styret er væk, bærer langt de fleste kvinder stadigvæk burka. Her fra markedet i Kabul (2:5).
Afghanistan - Kørestolsløb for handicappede i Kabul. Flere af deltagerne snød undervejs i løbet ved at lade sig skubbe. Mir Agha med nr. 7 mistede begge ben, da han som 13-årig trådte på en landmine. Han var kurer for Mujahedin i kampen mod Sovjetunionen, hvor han løb med våben og ammunition til og fra frontlinien (3:5).
Afghanistan - Drenge leger med drager i Khoshahal Khan området i Kabul. Under Taleban-styret var det forbudt (4:5).
Afghanistan - På en kirkegård uden for Jalalabad lænker man psykisk syge til træerne i troen på, at det kan fjerne deres lidelser. De sidder der i 40 dage og får kun vand, brød, grøn the, sort peber og cigaretter. Drengen på billedet er 16 år og blev psykisk syg efter et feberanfald som 14-årig (5:5).

2004

Et hold unge er til 'tail-gating' i et parkeringshus før en universitetskamp i amerikansk fodbold, hvor deres hold Longhorns skal spille. 'Tail-gating' er en mobil havefest, hvor man retter an på bilernes bagsmæk. Man griller, drikker og danser, og der mangler ikke noget. Gruppen her har medbragt stereoanlæg, fadølsanker, margarita-maskine, grill og kølebokse fyldt op med frosne vodka shots. Austin, Texas.
26. december udløste et jordskælv med styrke 9 på Richter-skalaen en 'tsunami' – en serie af voldsomme flodbølger. Tsunamien ramte ni lande i det Indiske Ocean. Det gik hårdest ud over Indonesien og Sri Lanka. Ti dage efter tsunamien er det samlede dødstal på over 160.000 mennesker og over en million mennesker er blevet hjemløse. Overalt ser man folk, der prøver at redde stumperne af deres ødelagte hjem. Galle, Sri Lanka 2004.
To af de ti hurtigst voksende metropol-områder i USA er Laredo og McAllen, som ligger på grænsen mellem Texas og Mexico. Den amerikanske grænsepatrulje ved McAllen i det sydlige Texas har netop pågrebet en gruppe unge illegale immigranter fra Honduras. Gruppen har krydset Rio Grande floden i håb om en bedre tilværelse i USA, men turen og drømmene stopper her – et par hundrede meter inde i USA. Gruppen bliver indkvarteret i en lejr, hvor de må vente på at blive fløjet hjem.
En lille pige keder sig under vielsen af Kronprins Frederik og Mary Donaldson. Vielsen blev transmitteret direkte på storskærm på mange af Københavns pladser, så folk, der var mødt frem for at hylde parret på deres karettur, ikke gik glip af noget. Rådhuspladsen, København, 14. maj 2004.

2005

Under George w.Bushs venskabsbesøg i Danmark, blev der afholdt en række demonstrationer, som boykottede præsidentens besøg og Danmarks deltagelse i Irak krigen. Der var tumult flere gange under demonstrationerne, her bliver en mand anholdt af civile betjente. (06-07-2005, København).
Nanna har altid ønsket sig nogle større bryster, men hun synes ikke lige hun har haft økonomien til det, så da hendes kæreste tilbød hende en operation i 21 års fødselsdagsgave, slog hun straks til. Hun valgte runde silikone implantater på 375 ml pr. Stk. Lægerne anbefaler at implantaterne bliver skiftet efter ca.10 år. Nanna ser sig selv i spejlet for første gang efter operationen, hun er overvældet, men godt tilfreds med resultatet. (19-08-2005).
Dansk Folkepartis 10. aarsmoede. Sep. 2005.Pia Kjaersgaard holder sin beretning/festtale. I baggrunden staar bandet, Trans Europa Ekspress, klar til at overtage scenen. (17-09-2005).
Childrens Hospital i Islamabad har på 8 dage behandlet over 800 børn fra de jordskælvsramte områder. Waqar Ali, 3 år fra Muzaffarabat. Efter jordskælvet løb faderen hjem fra bazaren og efter 5 timer fik han reddet datteren og sin kone ud af ruinerne fra deres sammenstyrtede hus, bedstemoderen døde. (16-10-2005).
I en lagerbygning ved det største hospital i Galle har man ophængt hundredevis af billeder af uidentificeret lig fra katastrofen, så folk kan komme og lede efter familiemedlemmer og venner. Stanken af lig hænger stadigvæk i lokalet, det er få dage siden lokalet var fyldt op med ligene fra billederne, som nu ligger begravet i en massegrav i en palmeskov uden for Galle. (03-01-2005).
En mand beder fredagsbøn ved en af Balakots ødelagte moskeer, seks dage efter jordskælvet jævnede byen med jorden. Moskeens imam omkom under jordskælvet. (14-10-2005).

2006

Demonstration for Ungdomshuset. Politiet har omringet en gruppe demonstranter og tvinger dem til at sætte sig på jorden, hvorefter de anholdes og køres væk.
I Kina har man kendt til akrobatik i mere end 2000 år, og lige så længe har akrobater forfinet denne specielle kunstart. Beijing International Art School er en af Kinas største skoler, hvor man kan tage en uddannelse som akrobat. Her brister mange barnedrømme om, hvad et liv som akrobat vil sige, og virkeligheden begynder samme dag, børnene flytter ind på skolen. Eleverne bor på seksmands værelser, og udover at følge nogle boglige fag træner de 60-70 timer om ugen. Børnene påbegynder uddannelsen, når de er mellem seks og otte år og dem, der fuldfører, forlader skolen ca. ti år senere. Hver dag året rundt står den på hård fysisk træning, undtagen ved det kinesiske nytår, hvor de får lov til at være sammen med familien i fire dage. Mange elever får efter nogen tid lyst til at droppe akrobatdrømmene, men føler sig tvunget til at blive, eftersom deres forældre har arbejdet hårdt eller lånt penge for at kunne betale for uddannelsen. I Kina kan man tjene en udmærket løn som akrobat, hvis man har talent, så mange forældre ser det som en god investering. De fleste børn må derfor bide tænderne sammen og fuldføre uddannelsen på trods af hjemve og skader.

2007

Dagen før Copenhagen Marathon afholdes et børnemaraton, hvor aldersgruppen 8-15 år løber to km. Denne uheldige fyr kom ikke alene sidst fra start, men han faldt også i en mudderpøl efter ca. 80 meters løb. Det er hans mor, der kommer løbende i baggrunden for at hjælpe sønnen på benene.
Det årlige G8 topmøde blev i år afholdt i Heiligendamm i Nordtyskland. Ledere fra otte af verdens industrialiserede nationer samt EU mødes og diskuterer verdens økonomiske og politiske tilstand. Tilsammen repræsenterer lederne 13% af verdens samlede befolkning og 65% af verdensøkonomien. Beslutningerne på disse møder har stor betydning for resten af verden, så mødet er altid anledning til kæmpe demonstrationer. I to døgn lykkedes det tusindvis af demonstranter at blokere de tre indfaldsveje til Heiligendamm, mens mødet stod på. Undervejs opstod der tumult mellem politi og demonstranter, ved vestindgangen trængte politiet på et tidspunkt en stor gruppe demonstranter tilbage med vandkanoner.

2008

Hizb Ut-Tahrir demonstration på Nørrebro mod gentrykningen af Kurt Westergaards Muhammed-tegning i 17 danske aviser samt nogle få udenlandske.
En punker leger robot i et hav af påskeliljer. Torsdagsdemo den 3. april 2008.

2009

Den største demonstration under COP 15 samlede lørdag den 12. december omkring 100.000 mennesker, som gik seks km fra Christiansborg Slotsplads til Bellacenter. Efter at have gået ca. en km havde omkring 50-100 demonstranter i den bageste del af demonstrationen maskeret sig, og en mindre gruppe begyndte at kaste med flasker og lave ballade. Det fik politiet til at lave en ”knibtangsmanøvre”, hvor de afskar og tilbageholdt 913 personer. Politiet har efterfølgende modtaget massiv kritik for aktionen, fordi mange sad bagbundet i rækker på den kolde asfalt i mere end fire timer, inden de blev kørt væk. Flere af de frihedsberøvede demonstranter måtte tisse i bukserne, og nogle besvimede. Ud af de 913 tilbageholdte havde langt de fleste intet ulovligt gjort.

2010

Pakistan. En gruppe flygtninge, der har mistet deres hjem under oversvømmelserne, har slået sig ned på en gammel losseplads ved et kraftværk uden for Muzaffargah. De venter på, at vandet trækker sig tilbage fra deres landsby, så de kan tage tilbage og genopbygge deres hjem. De lever af almisser fra lokale og folk, der kommer forbi.
Roskilde Festival er Nordeuropas største kultur- og musikfestival med over 75.000 deltagere. Mange møder op på festivallens campingområde, en uge inden det officielle fire dages musikprogram går i gang, for at tage forskud på festen. Festivallen lukker søndag aften, og alle folk skal have forladt campingområderne senest mandag kl. 14:00. En time inden vagterne ryddede campingområdet, var der stadigvæk nogle, der festede.

2011

Egypternes revolution. Den 25. januar 2011 samlede en gruppe mennesker sig på Tahrir-pladsen i Kairo. På en storskærm ser folk Mubarak gå på tv live. Mubarak meddeler, at han ikke stiller op ved næste valg, men han går heller ikke af nu, som demonstranterne ønsker. Folk bliver vrede og skuffede. Denne unge mand er utrøstelig over nyheden.
EGYPTERNES REVOLUTION: En kvæstet anti-Mubarak demonstrant er vendt tilbage til frontlinjen for at forsvare de yderste barrikader mod Mubarak-tilhængere, der prøver at trænge ind på Tahrir-pladsen. Mubarak-tilhængerne angriber pladsen to dage i træk, og der går rygter om, at Mubarak har betalt dem.

2012

Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller sidder på første række ved den ordinære generalforsamling i A.P. Møller – Mærsk A/S torsdag den 12. april 2012 i Bella Center, København. Det blev Hr. Møllers sidste generalforsamling. Han døde fire dage senere, 98 år gammel.
”Show your tits for the boys!!!” En pige viser sine bryster frem for en mængde fulde festaber, der alle er blevet lyserøde efter vandkamp med sangria. Det er dog ikke alle i mængden, der kan nøjes med at kigge.