Årets Pressefoto

Jan Dagø

Jan Dagø

1990

"Honning" (1:4).
"Honning" (2:4).
"Honning" (3:4).
"Honning" (4:4).

1991

Thum hedder drengen, der her er i gang med at lege i floden. Thailand 1991.
Søskende ved en flod i Thailand.

1993

Få marskbønder bruger stadig den såkaldte Idugstag, når kvæget skal tilses.
De autonome =der anti-fascistisk demonstration i Kollund sommeren 1993.

1994

Mon dreng i flygtningelejr i Burma.
Sommer i Danmark Moesgaard ved Århus.

1996

'Hverdag i Kabul"- Ridestævne (Bushkasi) i marts. Pæmieoverrækkelse. Trods de svære levevilkår holdes traditionerne i hævd.
"Hverdag i Kabul", marts 1996. En mor skifter forbindingen på sin søn, der har trådt på en landmine.

1997

Hverdag i Kabul - Efter Talibans magtovertagelse er det pålagt alle kvinder i Kabul at være tildækkede, når de færdes offentligt. Undtaget er piger op til teenage-alderen og aldrende kvinder. Her er det enker, der venter på nødhjælp. Der anslås at være omkring 25.000 enker i Kabut. (1:4).
Hverdag i Kabul - Efter Talibans magtovertagelse er det pålagt alle kvinder i Kabul at være tildækkede, når de færdes offentligt. Undtaget er piger op til teenage-alderen og aldrende kvinder. Her er det enker, der venter på nødhjælp. Der anslås at være om.
Hverdag i Kabul - "Allahs mand'. En plattenslager foregiver at være Allahs udsendte. Han beviser det ved at spise sten og glas. (4:4).
Hverdag i Kabul - Der er varer på markedet, men de er dyre på grund af den høje inflation. På et år er prisen på én dollar steget fra 8.700 afghani til 21.000! (3:4).

1998

Hverdag i Afghanistan - Æstet er stadig det mest brugte last- og transportdyr. (4:4).
Hverdag i Afghanistan - Flygtning. Flygtninge, der er flygtet fra Taliban og krigen er endt i Bamyan. Her bor de på grund af boligmangel og fattigdom i huler på bjergsiden. (3:4).
Hverdag i Afghanistan - Bøn. Mand beder i sit hjem i Bamyan i det centrale Afghanistan. (2:4).
Hverdag i Afghanistan - Hos Lægen. For kvinder er det svært at få kvalificeret lægehjælp. Det er kun mænd der må uddanne sig til læger og mandlige læger må ikke berøre kvinder. Så undersøgelsen foregår ved at lægen stiller spørgsmål og derefter udskriver en recept. (1:4).

1999

Tilhængere af det muslimske parti PPP i Indonesien hænger flag op under valget. l juni stemte den 200 millioner store befolkning for første gang demokratisk.

2000

2002

Monrovia - En mand returnerer til havnekajen. Han har været på plyndring på et kæntret ukrainsk skib, der ligger som et trist monument over situationen i Liberia. Det væltede skib er populært blandt desperate mænd, der sniger sig ind på havneområdet for at få adgang til skibet for at finde vraggods. Ud over risikoen for anholdelse, risikerer de også at blive kvæstet eller dræbt, som adskillige før dem, når de svømmer ind i de ustabile containere efter noget brugbart, der kan sælges og dermed skaffe penge til mad (1:5).
Monrovia - Folk samles for at lytte til en gadepræst. Et syn, der ofte møder én i Liberias hovedstad, hvor enhver prædiken om frelse eller et bedre liv, får tilhørerne til at glemme landets desperate situation (2:5).
Monrovia - Fodbold er utrolig populært i Liberia. Oftest spilles der i bare fødder eller i flip-flop-sandaler. Der er sjældent råd til sko. De unge mænd drømmer om udenlandske fodbold-kontrakter for at komme væk fra elendigheden (3:5).
Monrovia - Efter en hård nat på havet er en af fiskerne faldet i søvn under sin båd beskyttet mod den brændende tropesol. Fiskerne tilhører en af de ganske få grupper, der stadig har job (4:5).
Monrovia - En havnearbejder dirigerer losningen af containere. 1.500 af verdens skibe er registreret under Liberia-flag. 700 af dem kommer fra EU-lande (5:5).

2005

Nyhed- Udland. Banda Aceh. Lampulo. Da Tsunamien ramte lykkedes det Maridiah at undslippe druknedøden ved at kravle over på båden der kom flydende forbi huset i baggrunden. Maridiah mistede sin mand og en søn på 3 år ved oversvømmelsen. Et år efter bor hun stadig i et telt som hun deler med 6 andre overlevende. (09-12-2005).

2006

Gadebørn. Rumænien bliver optaget i det europæiske fællesskab fra januar 2007. Bobo (tv) og Præsten (th) lever på gaden sammen med en gruppe af unge på en ti-tolv stykker. Gruppen kravler ned i varmerørs tunnellerne, der går under Bukarest. Her sover de om natten, i fred fra kulden, politiet og seksuelle overgreb. Ingen har lyst til at komme ned i de stinkende og hede tunneller. Asbesten falder af rørene, da vi kravler ned i det første stykke af tunnellen, og stanken af mug og ekskrementer får maven til at vende sig. Vi kravler mere end 100 meter ind rørsystemet, igennem mørket og en intens hede. Velkommen til vores hjem, siger Bobo. Hjemmet består af nogle beskidte skumgummi-madrasser, der ligger i det snævre rum mellem varmerørene. På dette stykke er der heldigvis ikke asbest på rørene. De unge har sat stearinlys på væggen for at kunne se bare lidt i det totale mørke, der hersker hernede. Der er så varmt, at de tager trøjer og t-shirts af. De begynder straks at hælde en ny portion maling i poserne, hvorefter de sniffer sig skæve i de skadelige dampe. De ænser ikke faren for hjerneskader eller for brand i tunnellen, de har alt for travlt med at flygte fra virkeligheden.
Portræt af Kurt Westergaard, der tegnede en af Muhammed-tegningerne for Jyllands-Posten. Tegningerne udløste en international krise, og tegnerne blev truet på livet.

2007

Kontrasternes Libanon. Bint Jabel. Håndværkere fra Syrien tager sig en bøn og en lur. De er i færd med at genopbygge nogle få af de huse, der kan reddes efter de voldsomme kampe mellem Hizbollah og den israelske hær under krigen i 2006.
Tørklædesagen. Tyrkiet, Kayseri, Mændene mødes ved Cami-i kebir moskeen i Kayseri til fredagsbønnen. Guls familie stammer fra Kayseri og Islam står stærkt i området.

2008

Sierra Leones Psykiatriske Hospital. Oju Cole ()æ. trisser rundt uden for afdeling 6, som er kvinde- afdelingen på Sierra Leones Psykiatriske Hospital. Til højre ligger Abi, der døde af sine kvæstelser nogle uger efter, dette billede blev taget. Monica til venstre bærer en Jesus-figur om halsen, som hun mener, beskytter hende mod sort magi, som hendes familie vil påføre hende.

2010

2011

Kairo, Tahrir Square. Demonstranter på Tahrir-pladsen i en heftig kamp med sten mod Hosni Mubarak-tilhængere, der flere dage i træk prøver at trænge ind på pladsen.
Kairo, Tahrir Square. En af de modige demonstranter på Tahrir Square har lagt sig inde mellem larvefødderne på en amerikansk bygget M60A3-kampvogn for at forhindre det egyptiske militær i at køre med kampvognen.

2012

Nogle børn passerer en oversvømmet taxi på Åvangen i Lystrup ved Århus. Et kraftigt regnskyl ramte Danmark. Områder omkring Lystrup ved Århus blev hårdt ramt. Også enkelte huse blev oversvømmet.