Årets Pressefoto 1984

Alle udstillede billeder

Alle udstillede billeder

"Det var kattens ... " Haleløs kattemor gemmer en af sine unger på loftet i Nysted.
Elarbejde i solnedgang 24. oktober 84. Nyt ledningsnet mellem Radsted, Lolland og Eskildstrup Falster bliver monteret. Her ved Grænge Skov.
"Militæret overtaget af kvinder". Fredslejren ved Ravnstrup nær Viborg "overtog" militærets område i 84.
"Vores er nu pænere". l en vinkælder i Portugal. Dronningen på officielt besøg. 27. juni 84.
"Ny dansk mester i bordtennis". Jan Harkamp jubler efter sejren over sin læremester Claus Pedersen, der i mere end ti år var suveræn på den danske bordtennistrone.
"Aahh, Suzanne." Suzanne Brøgger fotograferet i Nordisk Landbrugsskoles festsal, da hun i efteråret var på foredragsturné med sin bog JA.
Electric Boogie er sammen med andre særprægede motionsformer blevet en del af den danske hverdag. Den danske mester i boogie giver her kursus for fritidshjemsbørn i Svendborg.
"Ja, ja, nu kommer jeg". Poul Sch1uter og fru Lisbeth ankommer til hofbal på Fredensborg Slot i anledningaf prins Henriks 50 års fødselsdag.
"Velkommentil Danmark". En iransk flygtning ser ud over sit nye fædreland. En af de 300 flygtninge, der er installeret på badehotel i Blokhus.
Fuld fart frem - og ud til premieren på den 7. sæson med hestemarked foran Ny Kro ved Kvanløse.
En søvnig, ung gymnast tager sig en gaber ved den årlige opvisning, der finder sted i marts i Tuse Rallen.
Sult. Far og søn, Ethiopien.
"I nvasion - sådan da!" Natomanøvre, hvor en kæmpe landgangsøvelse blev aflyst på grund af for kraftig blæst.
"Underernæring". Fra en af de utallige lejre i det katastroferamte Ethiopien, november 84.
Bokseren Kalule gjorde comeback.
"U-båd for fred" i Århus A.
Forhenværende statsminister Anker Jørgensen underholder, mens man venter på valgresultaterne 10. januar 84.
Simon Spies' ligtog 21. april 84.
"Sult". Senbette Feedingcenter, Ethiopien.21.november 84.
"Smil, Pjerrot." Statsministeren på besøg på slagteriet "Wenbo" i Brønderslev 12. september 84.
Puuust i øl. Ø.D. - Ølskumspusterforeningen i Danmrk hedder en ny forening. På den stiftende generalforsamling blev bl.a. længdepustning demonstreret og øvet.
"Krøller eller ej". General Paul Bro Krogen værner om pressefolderne, som jo er en vigtig del af den danske hærs uniformering. Deres beskyttelse kræver optrækkeri, og så går der jo omkring 1 11 0 sekund, før alt er på plads igen efter en biltur til Tønder.
"Lir bag scenen". Seksdagesløbet i København januar 84.
Billederne viser "drengen" i årets danske fodboldspiller Preben Elkjær. Det er taget under træningen i hans italienske klub Verona (1:2).
Billederne viser "drengen" i årets danske fodboldspiller Preben Elkjær. Det er taget under træningen i hans italienske klub Verona (2:2).
Afdansningsballet. Hvor bli'r kavaleren af?
Ung mand overlever spring fra 43 meters højde på Aalborg SYgehus Nord, da han rammer kanten af springpude. 21. april 1984. Taget med 35 mm objektiv. (1:3).
Ung mand overlever spring fra 43 meters højde på Aalborg SYgehus Nord, da han rammer kanten af springpude. 21. april 1984. Taget med 35 mm objektiv. (2:3).
Ung mand overlever spring fra 43 meters højde på Aalborg SYgehus Nord, da han rammer kanten af springpude. 21. april 1984. Taget med 35 mm objektiv. (3:3).
I forbindelse med "Kulørte Klat"-ugen i København var der et overflødighedshorn af happenings og aktioner. Her må en gæst på Hotel D'Angleterres terrasse "dele" et måltid med en af de unge.
Nicaragua 1984.
I forbindelse med Danmarks befrielsesdag 4. maj afholdte "Kulørte Klat" en demonstration, som endte ved Frihedsmuseet i København.Umiddelbart efter en kransenedlæggelse, erklærede politiet demonstrationen for opløst. Politiet dannede kæde om demonstranterne og de som forsøgte at komme væk fik kærligheden at føle. 360 blev arresteret.
Nicaragua 1984: De USA-støttede oprørere, i daglig tale kaldet "contraerne", optrappede deres aktioner kraftigt omkring valget. Det mest chokerende for nicaraguianerne var, at de var trængt helt ned syd for Esteli. Det er mere end 100 km syd for grænsen til Honduras, hvorfra de opererer. Her er en 12-årig frivillig militssoldat på vagt ved en bro syd for Esteli.
I forbindelse med den optrappede situation omkring Nicaragua kort efter valget, stod de store tanks i gaderne som ubehagelige og utilnærmelige vidner om situationens alvor. Der skulle dog kun een dag til, at Managuas børn fandt ud af, at de var særdeles gode legeredskaber. Jeg forærede billedet til en af Nicaraguas store dagblade, fordi jeg hos dem havde fået foræret et billede af ofrene for et "contra"angreb: Seks døde børn. Avisen "Nueva Diario" satte det 6-spaltet på forsiden.
Under stor jubel konstaterer fiskeskipper Kent Kirk på TV-skærmen, sammen med kredsformand Lauge Rahr og fru Ruth, at han er nyvalgt til Folketinget.
Dronning Margrethe besøgte Flensburg i anledning af byens 700 års jubilæum 20. juli 84. Før turen i den åbne vogn var der lige et par ting, hun måtte fortælle chaufføren.
Esbjerg-rytteren Michael Marcussen ligger lunt i svinget ved et løb i Vejen. Han sikrede sig en tredjeplads vel nok uden at opfatte idyllen i vejkanten.
Her er det lige før tænderne løber i vand. Ved en delikatesseforretning i Nordby på Fanø 7. juli 1984.
Den 89-årige Asmus Hansen, Holbøl ved Krusaa, er veteran fra 1 . Verdenskrig. At han har oplevet de sidste 68 år, kan han takke sit soldaterbillede samt en stak postkort for. Disse ting havde han i inderlommen, hvor han blev ramt af en granatsplint.
Archribald siger farvel til Simon.
Hubertusjagt (1:3).
Hubertusjagt (2:3).
Hubertusjagt (3:3).
Demonstration mod Schlüter på Christiansborg Slotsplads.
Prins Henriks 50 års fødselsdag.
Et skridt til og der bliver skudt, lød pludselig kommandoordren fra politiet i den ellers fredelige Bredgade i København. To rivaliserende grupper unge mødtes uden for Østre Landsret i anledning af en drabssag.
Michael Jespersen, 9 år, fra Løgumkloster er en ivrig bokser - selv om han må sidde i kørestol.
"Friheden i bur". Frihedens forfald bliver udbedret inden hun fylder 100 år i 1986.
Elefanten Esmaralda i Odense Zoo.
"Ene og forladt". Mogens Glistrup i Folketinget efter han var stemt tilbage til Horserød Statsfængsel.
Simon Spies.
Prins Henrik på Dyrehavsbakken.
Lene og Mogens Glistrup afventer lægernes dom efter deres datters alvorlige biluheld.
"Glade danskere". Vi har det jo godt i det lille Danmark, syntes disse damer at sige under damefrokosten i Vojens, hvor man satte verdensrekord med 870 deltagere i august 84.
Prins Henrik til båddåb i Dragør Havn. Prinsens hund kom først.
Soldater fra Fyenske Livregiment blev bedste infanterister i en konkurrence mellem NATO-soldater fra nordregionen. Denne "jens" holder tungen lige i munden under passage af et vandløb.
Statsminister Poul SchlGter, finansminister Henning Christophersen og udenrigsminister Uffe EllemannJensen beundrer fornemme thailandske ordner, som de netop er blevet tildelt af den thailandske premiereminister Prem Tinsulanonda (yderst tv), der var på besøg i Danmark 1 7. april 84.
Fra balletten "I Nattens Skær". Europapremiere på Det kongelige Teater 1 5. december 1984. Medvirkende bl.a. Mette Hønningen og Lars Damgaard.
Dario Fo i København.
Volismose-området i Odense er en by i byen med sit eget miljø. Det er ikke her Poul Schlüter henter sine stemmer.
Folketingets åbning følges i fjernsynet af en beboer på plejehjemmet Rosenvang i Århus. Der snakkes ikke så meget om privatisering og tilfredse danskere blandt beboerne.
Danmarks økonomiminister Anders Andersen lytter opmærksomt ved Sparekassernes landsmøde på Nyborg Strand.
Gustav er en af Danmarks mange gæstearbejdere. Han arbejdede tidligere i Sverige og stammer oprindeligt fra Belgien. Nu er han ansat af Fredericia kommune til at passe arealerne ved siden af Shelis oliedepot - det er nemlig energirigtigt.
Mogens Glistrup er en død mand i dansk politik, mener mange - og sat i fængsel! En af sine få udgangsdage brugte han i Kolding til politisk propaganda.
Vejle Boldklubs Steen Thychosen var en af 1. divisions markante spillere i 1984 og med sine 24 bolde i nettet var han med til at sikre Vejle Boldklub det danske mesterskab.
Europas bedste fodboldspiller Michel Piatini jubler efter at have scoret Frankrigs sejrsmål i EM-kampen mod Danmark på Parc de Prince i Paris.
Verdens grimmeste mand (han har papir på det) ser skeptisk ud inden Danmarks kamp mod Jugoslavien i Lyon ved EM i fodbold. Gummimanden er skotte og hedder George William Stewart.
Efter at have spillet røven ud af bukserne og brændt det afgørende straffespark mod Spanien i semifinalekampen mod Spanien ved EM, beder Preben Elkjær tilskuerne og de højere magter om hjælp.
Festen er slut. To skuffede og trætte, men tørstige danskere efter Danmarks nederlag til Spanien i Lyon ved EM i fodbold.
Truttende, skrigende og optimistiske danskere før Danmarks semifinalekamp ved EM i fodbold i Lyon.
Dansk jubel i Strassbourgs gader efter 3-2 sejren over Belgien ved EM i fodbold i Frankrig.
Festen er slut. En grædende dansker foran stadion i Lyon efter semifinalenederlaget til Spanien ved EM i fodbold.
En meget træt og lidt skuffet dansker ta'r sig et hvil i en grøftekant mellem Paris og Lyon dagen efter Danmarks nederlag til Frankrig i Paris. Men han må videre til næste slag i Lyon.
En træt og apatisk Dylan til pressemøde i Verona dagen efter sin koncert 31. maj 84.
En skål på det gamle rådhus i Aalborg var skrap kost for solens sønner - to studerende fra Japan, der blev budt på Gammel Dansk, klarede ikke at holde masken (1:2).
En skål på det gamle rådhus i Aalborg var skrap kost for solens sønner - to studerende fra Japan, der blev budt på Gammel Dansk, klarede ikke at holde masken (2:2).
"Rock og rullestol".
"Nu gælder det om at bevare roen og ikke tabe hovedet". H.C.Lumbye på vej til udstilling i udlandet.
"Balletben". Det kongelige Teater.
Bonde retur. Danmarks stormfulde gensyn med matador Jan Bonde Nielsen.
Palle traf jeg på et beskyttet værksted, hvor han dag efter dag lavede sine anslag meget præcise.
Fredsdemonstrationerne bliver let en rutineopgave, men vinklen skal findes. Denne opgave var for Land og Folk.
Den marokkanske kvinde Tahra Asrih har netop fået meddelelse om, at hun skal udvises fra Danmark og dermed skilles fra sine børn og børnebørn, hvoraf det ene ses i baggrunden.
Så gode venner var de, miljøminister Chr. Christensen og Erhard Jakobsen, da de ankom til møde i statsministeriet januar 1984.
"All England" badminton, finalen i herresingle marts 84: Morten Frost kaster sig efter en sæt- og match-bold. Han når den heldigvis ikke, for den bliver dømt out. Frost har vundet over Liem Swie King og er All England-mester.
"De røde ku' li' ham". Henning Christophersen på besøg hos betrængte landmænd i Jylland.
"Dejligt skår". Afdansningsbal i Herning.
"Fred i vor tid". Truslen om dommedag har ikke taget humøret fra fredsdemonstranterne. Taget med 85 mm objektiv.
Smilende SchiUter i sejrens søgelys. Valgnatten på Christiansborg. Taget med 24 mm objektiv.
OL ved Long Beach, Los Angeles. Poul og Trine E lvstrøm i Tornadoklassen.
Olympiaden: Amerikansk triumf i herrernes individuelle landevejsløb. Alexi Grewal, USA, passerer jublende målstregen.
l Saudi Arabien rangerer kvinden ikke så højt som manden - undtagen i dette tilfælde. Dronning Margrethe og kong Fahd bin Abdul Aziz. Taget med 180 mm objektiv.
Netop nyvalgt til høvding for partiet Venstre skuer Uffe Ellemann-Jensen ud over tropperne. Taget med 300 mm objektiv.
"Sejren er vor!" 1-0. Mål af Preben Elkjær fra 20 meters afstand. Danmark-Norge 26. september 84.
Dette billede er fra Høvelte kaserne, hvor man i juli måned holdt åbent hus. Jeg ønsker at vise alvoren og dobbeltmoralen til krigsmateriel.
En variation over de tre gratier.
"Gud, hvor går det godt". Pastor Inge Lise Wagner i dødsdromen på Hjallerup Marked.
"I sus og dus". Netop som trafikken ud til sommerlandet var kommet rigtig godt i gang, tikkede femdøgns-udsigten ind på redaktionen. Den sagde helt klart: Det bliver blæsende. Det skulle illustreres med et billede. Sørme om der ikke var sus i skørterne i.
"Træt af det hele". Allan Simonsen efter uheldet ved EM i fodbold i Frankrig.
DM i kvindegymnastik til kryds og balle.
"- Melder hr. oberst, klar i dronningens kl-deri!". "Trængende" børn fra København på sommerferie på Varde kaserne.
"Tigerspringet". Med et spring med halv skrue kaster Morten Frost Hansen sig hen ad All England-gulvet efter sæt- og match-bold ved 1984-mesterskabet i herresingle. Han når ikke bolden, gudskelov, for den er ude! Taget på 1280 asa, 180 mm/250 sek.
"Problemer med lægerne?" l ndenrigsministeren under et besøg på Gi. Skovridergaard i Silkeborg juli 84.
"Balionfærd." Sommeren 84 havde fint ballonvejr.
Den kriseramte iranske soldat Mohammed Reza Asadi læser i koranen i sin sygeseng på Universitetshospitalet i Uppsala, Sverige.
Fagenes fest i Randers. Her er det HK's hold, der viser deres styrke.
Efter at Den lille Havfrue var blevet berøvet den ene arm, flyttede kæmpekranen Herkules hende - til stor forundring for turisterne i Københavns Havn.
Farlige elementer i "Kulørte Klat"s demonstration 4. maj 84 i København nødvendiggjorde at politiet arresterede 362 deltagere.
Under den britiske minekonflikt har op mod 10.000 politifolk været i aktion. Her beskytter de en skruebrækker på vej til arbejde i Thoresby-minen i Nottinghamshire 20. marts 84.
"Kulørte Klat"-demonstrationen den 4. maj 84 blev pludselig spredt af politiet i Gothersgade i København.
Kjær Poulsen fra Skovbakken prøver i flyvende stil at score hos Virum/Sorgenfri, det lykkedes ikke.
Den danske professor Niels Jerne fik Nobelprisen i imminologi.
"Hattemode".