Årets Pressefoto 2006

Alle udstillede billeder

Alle udstillede billeder

Demonstration for Ungdomshuset. Politiet har omringet en gruppe demonstranter og tvinger dem til at sætte sig på jorden, hvorefter de anholdes og køres væk.
Ungdomshuset på Jagtvej tog ud for at besøge Faderhuset. Politiet var i området og slog hårdt ned på hele gruppen af de besøgende fra Nørrebro. 89 blev anholdt. Den unge aktivist bliver holdt nede, selvom han sidder i håndjern.
Tanten til en 19-årig mand, der blev tæsket ihjel uden for Christiania, støttes af to christianitter ved en lille mindehøjtidelighed på Christianshavn.
Gadebørn. Rumænien bliver optaget i det europæiske fællesskab fra januar 2007. Bobo (tv) og Præsten (th) lever på gaden sammen med en gruppe af unge på en ti-tolv stykker. Gruppen kravler ned i varmerørs tunnellerne, der går under Bukarest. Her sover de om natten, i fred fra kulden, politiet og seksuelle overgreb. Ingen har lyst til at komme ned i de stinkende og hede tunneller. Asbesten falder af rørene, da vi kravler ned i det første stykke af tunnellen, og stanken af mug og ekskrementer får maven til at vende sig. Vi kravler mere end 100 meter ind rørsystemet, igennem mørket og en intens hede. Velkommen til vores hjem, siger Bobo. Hjemmet består af nogle beskidte skumgummi-madrasser, der ligger i det snævre rum mellem varmerørene. På dette stykke er der heldigvis ikke asbest på rørene. De unge har sat stearinlys på væggen for at kunne se bare lidt i det totale mørke, der hersker hernede. Der er så varmt, at de tager trøjer og t-shirts af. De begynder straks at hælde en ny portion maling i poserne, hvorefter de sniffer sig skæve i de skadelige dampe. De ænser ikke faren for hjerneskader eller for brand i tunnellen, de har alt for travlt med at flygte fra virkeligheden.
I Kina har man kendt til akrobatik i mere end 2000 år, og lige så længe har akrobater forfinet denne specielle kunstart. Beijing International Art School er en af Kinas største skoler, hvor man kan tage en uddannelse som akrobat. Her brister mange barnedrømme om, hvad et liv som akrobat vil sige, og virkeligheden begynder samme dag, børnene flytter ind på skolen. Eleverne bor på seksmands værelser, og udover at følge nogle boglige fag træner de 60-70 timer om ugen. Børnene påbegynder uddannelsen, når de er mellem seks og otte år og dem, der fuldfører, forlader skolen ca. ti år senere. Hver dag året rundt står den på hård fysisk træning, undtagen ved det kinesiske nytår, hvor de får lov til at være sammen med familien i fire dage. Mange elever får efter nogen tid lyst til at droppe akrobatdrømmene, men føler sig tvunget til at blive, eftersom deres forældre har arbejdet hårdt eller lånt penge for at kunne betale for uddannelsen. I Kina kan man tjene en udmærket løn som akrobat, hvis man har talent, så mange forældre ser det som en god investering. De fleste børn må derfor bide tænderne sammen og fuldføre uddannelsen på trods af hjemve og skader.
Fugleinfluenza. Tre søskende er døde af fugleinfluenza i Dogubeyazit-området i Tyrkiet, og myndighederne har indledt en kampagne for at aflive alt egnens fjerkræ. Myndighederne kæmper for at aflive alle fjerkræ i området.
Fugleinfluenza. Slægtninge hjælper til med tøjvask på gårdspladsen ved skuret, hvor de syge fugle boede.
Fugleinfluenza. Familien sørger og har ikke lyst til at bo i deres eget hus længere, efter tre af deres fire børn er døde.
Fugleinfluenza. 6-årige Ali Hassan er familiens eneste overlevende barn, her hånd i hånd med sin far.
Fugleinfluenza. Det er ca. 30 minus grader i det fugleinfluenza-plagede område.
Fugleinfluenza. Hospitalet i den lille landsby i Dogubeyazit har travlt med at tjekke især områdets børn for fugleinfluenza.
Fugleinfluenza. Dogubeyazit-området er plaget af andre store problemer, som ikke gør det nemmere at komme gennem en fugleinfluenza. Beboerne i området må ikke tale deres eget sprog, så det er ikke nemt at oplyse folk om faren ved nærkontakt med fugle.
Håndboldspilleren Bo Spellerberg fra KIF Kolding jubler over Danmarks-mesterskabet sammen med tilskuerne.
Styrketræning på badeanstalten Den Permanente ved Århus Strand.
Jubel. Til stor glæde for i hvert fald en enkelt tilskuer ender venskabskampen i fodbold mellem Danmark og Portugal 4-2.
F.C. København’s maskot – Løven Leo. Johner Johnsen, 45, er Løven Leo i mesterskabsklubben FCK og optræder på hjemmebane for 25.000 tilskuere. Til hverdag er han portør på Rigshospitalet. Klubben har en nedskreven regel om, at Leo aldrig må afbilledes uden hoved. Johner Johnsen er også spejderleder og faktisk slet ikke fan af FCK. Han holder med sin hjembys hold Lyngby, men har været en ulv i fåreklæder i otte år.
F.C. Midtjylland”s maskot – Ulven Lupus. Anders Dal, 28, er professionel maskot på fuld tid. Selv på hans telefonsvarer præsenterer han sig som Ulven Lupus. Derfor må hans identitet heller ikke af-sløres. Han optræder mere end 100 gange om året. Det store hoved er tungt, og hver uge skal der skrives over 100 autografer, så både nakke og skuldre får en grundig behandling en gang om ugen af klubbens massør.
Silkeborg I.F.’s maskot – Odderen Theis. Henrik Sørensen, 21, lever et råt teenageliv, er arbejdsdreng på den lokale avis og maskot i weekenden. Selv ejer Henrik et komplet fadølsanlæg, som han bruger flittigt, og han indrømmer at have været fuld i dragten. På hylden er Carl Barks-bøgerne og Lademanns. I skabet er der 30 liter spiritus.
Brøndby I.F.’s maskot – Brøndus. Bettina Back, 29 år, er ikke et dyr, men en brønd. Det er der mange fodbold-supportere, der ikke forstår. Brønden er i klubbens logo. Bettina er inkarneret fan og tog for nylig fri fra sit arbejde som regnskabsmedarbejder hos Canon for at arbejde 70 timer uden løn for klubben.
Randers F.C.’s maskot – Hesten Anders fra Randers. Steffen Sørensen,18, er Anders fra Randers. En blå hest, som ikke er blandt ligaens flotteste. Noget supporterne brokker sig over på klubbens fanwebsite. Steffen kører med pizzaer for et af Randers’ 20 pizzeriaer. Hans kæreste synes ikke om den blå hest og fodbold.
Esbjerg, EfB’s maskot – Sælen Skotte. Bettina Rasmussen, 19 år, er sælen Skotte og har privat mere end 150 bamser hjemme på værelset ved sine forældre. Hun elsker sit job, men lige så meget sin nye Suzuki GS500-touring motorcykel, som hun har kørt 16.600 km på i løbet af bare seks måneder. Bettina Rasmussen er ufaglært og arbejder til dagligt på en fabrik, men vil senere gerne uddanne sig til vagtmand.
VM i fodbold. Målmand Gianluigi Buffon griber en lykkelig anfører Fabio Cannavaro.
Før solen er stået op, bader folk i den persiske golf ud for Kuwait City.
Havet kl. 4.45. Siden 1969 har Bent hver morgen badet fra Helgoland Badeanstalt på Amager. Mens der ventes på den nye badeanstalt, foregår morgenens dukkert fra Lille Helgoland. Vandet er varmt, næsten 22 grader.
Kirketjener Jens Busch Jensen flytter kisten fra kapellet til kirken, inden Jørgen Tingberg Kam skal bisættes lørdag formiddag i Store Magleby kirke ved Dragør.
Motorvejen tager huset: Ekspropriationskommissionen kigger nærmere på Birgit Schmidt Rasmussens hus, som ligger i vejen for Svendborgmotorvejen.
Gammel dame på det jødiske plejehjem Meyers Minde. De ansatte fortæller, at hun har siddet som på billedet, uden kontakt til omverdenen, i mange år. Få uger efter var hun død.
Prinsessen på Ærten. Langt under bunkerne af tøj står Rosas seng, men det er længe siden, at hun sidst har ligget på madrassen. Hun føler sig som prinsessen på ærten. Rosa elsker at klunse. Flere gange om dagen tørner hun ud med en tom rollator for få timer efter at komme hjem med ”vognen” fuld. I løbet af et år bliver det til hundredvis af poser med tøj, malerier og andre sager. Personalet har ikke adgang til Rosas værelse, for hun ved, at det giver problemer, hvis de finder ud af, hvor meget hun har samlet sammen. Dagen efter, billedet blev taget, kom brandvæsenet og befalede en øjeblikkelig tømning af værelset på grund af brandfare. En stor industricontainer blev fyldt med Rosas ting, imens personalet trøstede Rosa med nogle øl på det lokale værtshus.
Lov og orden. Anders Norge fra det danske militærpoliti underviser lokale betjente på politistationen i byen An Nashwah i det sydlige Irak.
FN-hovedkvarteret i Beirut angribes af en rasende demonstration efter bombeangrebet i byen Qana, hvor 35 mennesker er blevet dræbt, heraf 21 børn. Mange af de demonstrerende har måttet flygte fra deres hjem og bor i parker, på skoler eller hos familie. En tilskadekommet hjælpes væk fra urolighederne.
Sprøjtegift. Danske Cheminova sælger det farlige stof Methyl Parthion til millioner af fattige bønder i Brasilien. Stoffet er på FNs liste over verdens farligste og er forbudt i blandt andet Danmark, fordi det er dødbringende.Carlos André på 38 år sprøjter squash på den lille farm Conquista uden for Rio de Janeiro. Sønnen hjælper til, og ingen af dem bruger sikkerhedsudstyr som maske, briller eller for-klæde.
Dansefornemmelse. Reportage om balletbarnet Melanie, som er 11 år og går i femte klasse på Det Kongelige Teaters Balletskole. ”Hun har udstråling og kropsfornemmelse. Det kommer indefra, at hun bare ved, hvordan hun skal gøre ting, og det er simpelthen en speciel kvalitet,” siger Ulla Frederiksen, som er lærer og leder af balletlinjen på skolen.
Egentlig er det lidt farligt at klatre i træer, for man kan nemt få en skade og komme bagefter i ballettræningen. Men når man er 11, er det o.k. Og Melanie passer på, hvor hun sætter fødderne.
Nick og Jay, pailletter og mobiltelefon er vigtige ingredienser i ens liv, når man lige er fyldt 11.
Skolekammeraterne kommer langvejs fra. En eller to gange om ugen har Melanie lov til enten at overnatte ved en veninde eller selv få besøg.
Lange lemmer giver flotte linjer. I øjeblikket er Melanie den højeste i klassen, men man kan godt være mindre og stadig være langlemmet.
Det er ikke særlig sjovt at skulle i seng allerede klokken halv ti, bare fordi man skal op klokken seks, så en lille tagfat- leg er med til at udsætte tidspunktet.
Der er cirka 35 til 45 minutters kørsel til Odense, alt efter hvor tæt trafikken er. De første tre år skiftedes forældrene til at køre hende ind om morgenen. Nu tager hun bussen begge veje.
Det er en solrig efterårsdag. Lyset falder hårdt ind i ballet-salen og bager børnenes rygge, mens de sidder på gulvet og vikler de lange skobånd op om anklerne.
Bruden. Rikke Bülow Laursen er dagens hovedperson. I dag skal hun modtage kirkens velsignelse af sit borgerlige ægteskab med sin mand Brian. Inden afgang til kirken skal de sidste detaljer under kjolen rettes til. Kun en god veninde kan betroes sådan en opgave.
Det er sidste arbejdsuge for Per Michael Jensen som international chefredaktør for gratisavisen Metro i New York. PM, som han bliver kaldt af sine kolleger i New York, flytter fra sin lejlighed i Greenwich Village tilbage til Danmark for at udvikle TV 2 som tv-boss.
Nils Bernstein – Direktør for Nationalbanken.
Portræt af Kurt Westergaard, der tegnede en af Muhammed-tegningerne for Jyllands-Posten. Tegningerne udløste en international krise, og tegnerne blev truet på livet.
Forfatter og debattør Ayaan Hirsi Ali under hendes besøg i København i fjor, ved udgivelsen af hendes selvbiografi ”Opbrud og Oprør”.
Ulf Pilgaard.
Rødhårede. Næppe nogen anden detalje ved menneskekroppen er så fuld af myter som det røde hår. Rødhårede bærer bogstavelig talt på gode historier, selvbevidsthed og en sjælden mutation. En legende fortæller, at den første konge af sagnriget Atlantis var rødhåret. Fra venstre Julie 19 år, Emil 11 år og Mads 17 år – de hedder alle Lund Egetoft.
Prinsedåb – Christian Valdemar Henri John blev døbt den 21. januar, hvor minusgrader og en strid vind tog luften ud af hyldesten på gadeplan. Maria Emma Pedersen har storskærmen på Højbro Plads for sig selv.
Dronning Margrethe og prins Henrik besøger Struer. Rådhusbetjent Leif Pedersen gør klar ved rådhuset inden ankomsten.
Hovedtaler ved de danske årsmøder i Hatsted på Mikkelberg, Socialdemokratiets formand, Helle Thorning-Schmidt.
SF’s årsmøde 2006. Villy Søvndal og Ole Sohn kigger hinanden i øjnene.
Domus Vista – En landsby på højkant. Det er blevet kaldt Selv-mordssiloen, En landsby på høj-kant, Det perfekte sted at blive gammel – men egentlig hedder det Domus Vista. Huset med udsigt. Med sine 102 meter og 29 etager er det Danmarks højeste beboelsesejendom. Domus Vista ligger i udkanten af Frederiksberg i København.
Domus Vista – En landsby på højkant. Peter Clavering tjekker udsigten fra 29. etage. Den 62-årige ungkarl har været gift en gang for 25 år siden, men i dag taler han hellere om biler end om damer.
Domus Vista – En landsby på højkant. Tre drenge keder sig foran Domus Vista. Men så finder en af dem en henkastet styrthjelm og sætter ild til den.
Domus Vista – En landsby på højkant. Der er 4,2 kilometer at gå, hvis man vil inspicere de 28 beboelsesgange i højhuset Domus Vista.
Domus Vista – En landsby på højkant. Papegøjen Tulle, som bor hjemme hos Tonny og Grethe Berling i Domus Vista på Frederiksberg, får sjældent lov at flyve frit rundt mere. På sine gamle dage har den nemlig let ved at miste orienteringen og flyve ind i væggen.
Domus Vista – En landsby på højkant. Thomas Bertelsen, fysioterapeut i Domus Vista, udretter små underværker med husmor Bente Jeppesens ryg.
Domus Vista – En landsby på højkant. Sygeplejerske Nynne Lysell beslutter, at hendes datter Eva skal i karbad, selvom hun ikke er færdig med at se tegnefilm. De to bor på 26. etage i Domus Vista og er et ret nyt indslag i ejendommen, hvor man tidligere røg ud, hvis man fik børn.
Efter Muhammed. Egypten Al Arish 11.6. Tiltagende bombeterror og jagten på mistænkte har sat de tidligere så velbesøgte badehoteller ved Middelhavet i en trancelignende tilstand med få turister.
Efter Muhammed. Egypten Cairo 12.6. Et stille øjeblik på Nilen, hvor unge får lov til at være unge uden strenge blikke fra forældre og famillie.
Mellemøstens servicehær. Hamal Munaf er ligesom andre bangladeshere en del af den arbejdskraft, der årligt strømmer fra Asien til den rige oliestat Kuwait for at finde arbejde som tjenestefolk, taxachauffører eller bestyrere i en ørkenkiosk. Den 20-årige bangladesher må tage til takke med dårlige leveforhold og lange arbejdstider med temperaturer nær 45 grader i en åben containerkiosk, så han kan sende lidt penge hjem, når maden og huslejen er betalt.
4. klasse har idræt og spiller fodbold. Det foregår på byens fodboldbane, som ligger et stykke ude på isen. Qaaqqutsiannguaq er den ene ud af fire elever, der er i skole i dag. Resten af klassen er syge, fordi en influenzaepidemi florerer blandt byens børn.
Den amerikanske drøm om Hollywood.
Peter og Daniel sover.
Vent her. I 1984 åbnede det første asylcenter i Danmark. I midten af halvfemserne var der omkring 160 asylcentre. I 2006 er der ni tilbage. I år 2000 fik 12.200 personer behandlet deres ansøgninger om asyl og 49% fik opholdstilladelse. Visse – lukket 30. september 2003.
Juleaften. 24. december i København. Kastrup Lufthavn.
Juleaften. 24. december i København. Kongens Nytorv.
Juleaften. 24. december i København. Kongelunden asylcenter.
Juleaften. 24. december i København. Vor Frue Kirke.
Juleaften. 24. december i København. Blågårds kirke.
Juleaften. 24. december i København. Plejehjem i Lundtoftegade.
Familien Thorup. Jens og Kirsten har Katrine, Karoline og Kristoffer. Tilsammen er de familien Thorup, der bor i Skivum, godt 40 km syd for Aalborg. Sønnen Kristoffers konfirmation i år blev dyrere end forventet, og derfor har familien besluttet sig for at holde denne sommerferie hjemme i baghaven. På ”Costa del græsplæne”, som de kalder det. Hele familien er fodboldtosset. Over sommeren spiller de mange fodboldkampe i baghaven, drengene mod pigerne, om hvem der skal lave aftensmad. Pigerne vinder for det meste. Det er nu også heldigt, for det er klart dem, der er bedst til at lave mad.
Familien Thorup. Det er blevet tid til aftentur for at lufte hunden. Her kan man høre græsset pibe, hvis man altså blæser på den rigtige måde.
Familien Thorup. Ved siden af familiens hus ligger en svinestald. Når temperaturerne bliver sommeragtige, er der fluer overalt i huset og haven. Derfor er far Jens bevæbnet med en fluesmækker sommeren igennem.
Familien Thorup. Mor Kirsten har læst godnathistorie for familiens yngste, Karoline på 7, og giver hende nu et lift ind i seng. Imens har far Jens sat sig til rette i tv-stolen.
Familien Thorup. Det er en varm eftermiddag og far Jens sidder med Katrine og Karoline ved spisebordet. Faderens største ønske er at overvære en hjemmebanekamp i Liverpool. Selv oppe ved hans seng hænger et lille Liverpool flag.
Familien Thorup. Det er tidlig morgen og 7-årige Karoline er endnu ikke blevet vækket af den tidlige sommersol. Om lidt vil hun stå op og løbe ind og vække sine forældre. For sommerferien og det gode vejr skal udnyttes.
Familien Thorup. Katrine på 11 år elsker at klatre i træer. Når ven-inderne er på besøg kan man ofte høre en høj latter fra haven. Herfra kan hun nyde sommeren fra en alternativ synsvinkel.
Familien Thorup. Det er oftest far Jens, der lufter hunden Nala om aftenen inden sengetid. Det to har et specielt forhold til hinanden. Når de går sammen, virker det som om, de forstår hinanden.
En skideballe, der ikke er til at misforstå.
Mandø. Ud for Ribe i Vestjylland ligger øen Mandø. Det har den gjort i tusinder af år, og øen er skabt ved tidevandets og utallige stormfloders opbyggende og destruktive kræfter. Mandø er med sine 53 beboere et unikt stykke Danmark, der både i menneskelig og kulturhistorisk perspektiv er vigtig at bevare. Fællesidentiteten og sammenholdet er en væsentlig faktor for, at et så lille samfund kan overleve. Mona og Osvald Jørgensen er født på øen, hvor de driver et landbrug. Osvald er delvist uarbejdsdygtig efter en blodprop, så det er Mona, der må klare det daglige arbejde. De forlader øen højst et par gange om året.
Færøerne. Venter.
Afsløring af maleri på Frederiksborg Slot.