Årets Pressefoto 2010

Alle udstillede billeder

Alle udstillede billeder

© Sara Brincher Galbiati
Lucha libre ”fri kamp” er latinamerikansk wrestling – en blanding mellem sport, show, stunts, akrobatik og vold. Det er en kamp mellem de gode og de onde, ”tecnicos” mod ”rudos”, hvor enten den gode eller onde vinder, så den evige duel kan fortsætte i næste show. Kampene er aftalt og tilrettelagt, og vinderen er valgt på forhånd, men kampene er stadig fascinerende, surrealistiske, brutale, uægte og alvorlige på samme tid. Publikum elsker det – de råber for hvert slag, der rammer modstanderen, og klapper hver gang der udføres spektakulære, akrobatiske spring og stunts. Overalt i Mexico drømmer nye talenter om at slå igennem i denne bizarre verden, hvor penge og berømmelse regner ned over de største stjerner. Men lucha libre er langt fra en hurtig vej til berømmelse, hvis du ikke har de rigtige kontakter, og de fleste kampe kæmpes i små, usle arenaer med næsten ingen tilskuere. I de sidste par år er mere ekstreme lucha libre shows blevet populære. Disse shows minder allermest om rigtige gadekampe, og det kan være svært at se, hvornår det er show, og hvornår det er vold – hvornår wrestlerne kommer rigtigt til skade, og hvornår det hele er iscenesat. Wrestlerne skærer sig selv og hinanden til blods for at lave spektakulære og opsigtsvækkende shows, mens publikum råber på mere, og opildner kæmperne til at være vildere for hvert show. Wrestlerne giver sig 100 procent, for selv om de ødelægger deres kroppe, kan hver kamp være et skridt nærmere de store shows og stjernestatus. ”El Signo”, th, gør entre i Arena Neza med sin søn ved sin side. Sønnen er heldig. Han kan gå direkte ind i rampelyset, da han denne aften overtager faderens titel, efter at ”El Signo” har været nødt til at indstille karrieren på grund af rygproblemer. Det er langt fra ualmindeligt, at sønnerne til de store stjerner går direkte ind i de store arenaer.
PROJEKTBØRN. I november kunne Kina fejre 30-året for den kontroversielle étbarns politik. I den sydkinesiske by Haikou følger stolte forældre og bedsteforældre de nyfødte til babysvømning. Babysvømning er efter sigende godt for barnets lunger og motorik og er blot et af mange nye tilbud, som skal sikre, at det ene ønskebarn bliver helt perfekt.
Vulkanen Eyjafjallajökull på Island damper af, mens askeskyen fra udbruddet den 14. april lukker lufthavne overalt i Europa.
Pakistan. En gruppe flygtninge, der har mistet deres hjem under oversvømmelserne, har slået sig ned på en gammel losseplads ved et kraftværk uden for Muzaffargah. De venter på, at vandet trækker sig tilbage fra deres landsby, så de kan tage tilbage og genopbygge deres hjem. De lever af almisser fra lokale og folk, der kommer forbi.
Fredagsbøn i den gamle moské i Gaza City. Under Hamas er alkohol blevet forbudt, biograferne er lukket, og flere kvinder end før tildækker deres hår.
Dhaka, Bangladesh. De fleste tilflyttere er fattige og ender i et af byens 5.000 slumområder, der vokser mere end dobbelt så hurtigt som resten af byen. I dag bor en tredjedel af Dhakas befolkning i slumområder, men om 15 år vil langt over halvdelen af byens indbyggere bo i en slum.
To unge burmesiske migrantarbejdere, lige før de vågner på en losseplads i grænsebyen Mae Sot i Thailand. Det menes, at omkring to millioner burmesere bor i Thailand. Mere end 100.000 af dem udgør et stort samfund i grænsebyen Mae Sot i den østlige del af landet. På en losseplads i udkanten af byen forsøger et par hundrede af dem at leve af at sortere skrald og videresælge skrot. De bliver ofte chikaneret af politiet og er tvunget til at betale bestikkelse til det lokale politi. Men mange vælger at holde ud, da lønnen ofte er tre gange højere end derhjemme.
Athen, Grækenland. Fagforeningerne havde onsdag den 15. december 2010 på ny varslet en 24-timers generalstrejke i protest mod regeringens økonomiske politik og nedskæringer. Athens gader blev hurtigt til en skueplads for kampe mellem politi og demonstranter.
Den nye reform af de offentlige skoler og universiteter i Italien er ikke blevet accepteret af studerende. Med demonstrationer prøver de at udtrykke deres modstand mod Berlusconi- regeringen. Vold brød ud under en demonstration i gaderne i Rom, sammen med bekræftende afstemning i det italienske parlament for kontinuiteten af Berlusconiregeringen, her på Piazza del Popolo blev en pansret politibil sat i brand af demonstranter.
En model backstage til YDEs show på Københavns Rådhus under modeugen sommer 2010.
En epoke sluttede i 2010, da Skandinavisk Tobakskompagnis fabrik i Søborg lukkede. 460 tobaksarbejdere blev afskediget og skulle enten søge andet arbejde, videreuddanne sig eller gå på efterløn. Sidste arbejdsdag er en sorgens dag.
Snekaos på Bornholm juleaften. Med pansret mandskabsvogn fra Forsvaret og jordemoder på vej fra Rønne til formodet hjemmefødsel i Tejn. Den pansrede mandskabsvogn er kørt fast, og jordemor Tabea Zimmerman sender sms til den ventende vordende mor.
Regn i stride strømme ramte København og Nordsjælland lørdag den 14. august. Flere steder var vejene stadig lukket søndag eftermiddag på grund af voldsomme vandmængder, herunder blandt andet Lyngbyvejen i København. Over 100 bilejere blev fanget af det kraftige regnskyl, og flere måtte efterlade deres bil i vandmasserne. Det tiltrak en masse nysgerrige københavnere.
Regentparrets aftenselskab. En af garderne fik et ildbefindende og besvimede onsdag aften den 27. januar under regentparrets årlige aftenselskab for folketingets medlemmer.
Grindedrab i Klaksvik, Færøerne.
Udenrigsminister Lene Espersen flygter fra pressen efter et samråd om sygehussagen i Finansudvalget.
SIG SELV. Han hader ordet undskyld. Og synes ikke, at det giver nogen mening at beklage noget. I november 2010 skete det igen: Venstrepolitikeren Søren Pind røg i infight med pressen. Denne gang om moral. Og tøjindkøb. For kan en politiker tillade sig at hive store rabatter ind på jakkesæt? Ja, råbte Pind – der stadig ikke giver sig en tomme i den sag. Til gengæld indrømmer udviklingsministeren gerne, at det, han har kæmpet hårdest på at udvikle de seneste år, er sig selv. For efterhånden kunne han ikke holde det ud: At være den, der kastede sig ind i alle slagsmål. Og bagefter stod og havde det ”rigtig, rigtig dårligt”.
Den lokale presse i Bahrain har fået personlig audiens. Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen besøger den Arabiske Halvø for første gang som NATOs generalsekretær.
Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, på knæ, i samtale med Martin P. Aaholm, som har mistet begge ben og dele af sine hænder under krigen i Afghanistan. I november var de unge sårede veteraner inviteret til Vejen Idrætscenter for at møde ligesindede samt flere af de ledere, der i sin tid sendte dem i krig. For hver soldat, som er faldet, er der omtrent to, som er blevet svært fysisk handicappet.
Jørn Mikkelsen. Ansvarshavende chefredaktør for Morgenavisen Jyllands-Posten.
Jørn Mikkelsen. Ansvarshavende chefredaktør for Morgenavisen Jyllands-Posten.
Jørn Mikkelsen. Ansvarshavende chefredaktør for Morgenavisen Jyllands-Posten.
Jeg erkender, at jeg ikke svarede på hans spørgsmål. Jeg svarede på noget andet. En stærkt presset Lene Espersen bliver forhørt af pressen den 29. september efter et møde i udenrigspolitisk nævn. Herefter ruller sagen om hendes ukorrekte svar til folketinget. En sag, der ender med at indbringe hende en stor næse.
Dhaka, Bangladesh. Fendu er kloakarbejder og prøver at reparere en tilstoppet kloak. Trods den økonomiske vækst er arbejdsløsheden i Dhaka høj. Fattigdommen blandt de mange tilflyttere gør, at de sælger deres arbejdskraft billigt og påtager sig job under farlige forhold.
Den 12. januar 2010 blev Haiti ramt af et kraftigt jordskælv, der målte 7,0 på Richterskalaen. På Læger uden Grænsers klinik bliver en mand behandlet for svære tredjegradsforbrændinger. Han befandt sig på en benzinstation, der sprang i luften under jordskælvet. Tre millioner haitianere vurderes at være berørt af jordskælvet.
Tirsdag den 12. januar 2010 rammer et katastrofalt jordskælv Haiti, en af de mest fattige nationer på den vestlige halvkugle. Skælvet lægger hovedstaden Port-au-Prince i ruiner, og en serie af efterskælv gør situationen endnu værre. Det anslås, at mere end 200.000 mennesker dør. Det i forvejen hårdt ramte land er i kaos, bygninger er styrtet sammen eller er voldsomt beskadiget, familier har mistet familiemedlemmer og deres hjem. Manglen på medicinsk hjælp, mad og vand er markant. Titanyen. Gravpladserne i Portau- Prince blev hurtigt overfyldte – og lastbiler transporterer lig fra ruinerne ud til massegrave en halv times kørsel fra Port-au- Prince.
DA HELVEDE KOM TIL HAITI. Om eftermiddagen den 12. januar 2010 forvandler et voldsomt jordskælv ø-staten Haiti til et caribisk ground zero. Skælvet, der måles til 7,0 på Richterskalaen, lægger hovedstaden Port-au-Prince i ruiner, dræber hen ved 220.000 mennesker og gør over en million hjemløse. Dette er verdens største naturkatastrofe siden tsunamien i 2004. 84-årige Fransisca Augustine sidder alene i et telt på byens stadion, mens familien er ude for at finde mad. Hendes ben blev knust under deres sammenstyrtede hus. Ved siden af hende ligger en bibel, som hun hele tiden bladrer i – frem og tilbage mellem to billeder af Jesus.
Børn klædt ud som djævle deltager i the ”Mysteries”, et spektakulært optrin af scener og religiøse episoder fra Biblen.
SIKKERHED: Bag det nyopførte politihovedkvarter i udkanten af Gereshk bliver politibetjente trænet. Grunduddannelsen varer otte uger og er primært en basis soldater-uddannelse tilsat enkelte mere politirelaterede lektioner som visitering, førergreb og anholdelsesteknik. Da kun cirka ti procent af betjentene kan læse og skrive, er egentlig rapportskrivning og efterforskning først relevant på et senere tidspunkt i deres uddannelse.
Helmand, Afghanistan. INDSATS: Gereshk by har 13 skoler og omkring 10.000 elever – næsten halvdelen er piger. 47 af byens skolelærere er kvinder.
Erik Johansen, 97 år, beboer på plejehjemmet Teglværksgården i Ålsgårde, Nordsjælland.
Yura Movsisyan fra Randers FC er i luften i et scoringsforsøg mod FC Midtjylland i Superligaen.
Mellemvægteren Patrick Nielsen kan lige følge med i, hvilken omgang det er... mens han behandles for en blødning i panden under boksekampen mod Adnan Salihu fra Sverige ved TV2 Fight Night i Herning Kongres-center.
Fotojournaliststuderende Efter en lang eftermiddagstræning har Nicolai Hein (tv.) og Erik Saxtoft, som de to sidste, taget plads i badet med to plastikstole. Det er det tætteste, de kommer på en luksus spa-oplevelse. De kan nemt finde på at sidde der i 30 minutter, trykke på bruserknappen hvert 20. sekund og slappe helt af.
Maskespil. Superligakampen mellem OB og FC Midtjylland bød på nyt udstyr. OBs Henrik Toft og FCMs Kristjian Ipsa bar på grund af skader masker.
19-årige Rasmus Norup Jensen fra Fredericia er lige landet i Københavns Lufthavn efter fire måneder på ski i Val Thorans i de franske alper.
David Lynch besøger København i forbindelse med åbningen af hans store udstilling ”The Air is on Fire” i Kunstforeningen i København.
Gino bor på Plejekollektivet Sundholm. Efter et liv med et misbrug af både heroin og alkohol har han fået en plads på det alternative plejehjem. For de fleste af beboerne bliver det deres sidste hjem.
Diskotek IN, lysterne får frit spil lige bag ved DJ-pulten.
RISIKOFRIT KONTROLTAB. Roskilde Festival 2010. Roskilde Festival er et frirum, hvor man kan få lov til at slippe alle hæmninger og gøre potentielt amoralske ting som at hore, drikke og gøre sig møgbeskidt – og samtidig være et meget konventionelt sted, et stykke dansk kultur. Roskilde Festival er en af Nordeuropas største kultur- og musikfestivaler. Den første festival blev afholdt i 1971, og den har været afholdt hvert år siden. I 2009 var der 70.645 gæster per dag på Roskilde Festival. I 2010 var alle 75.000 partoutbilletter udsolgt inden festivalens begyndelse.
En transvestit ved det godt. Hun er ualmindelig. Hvert halve år samles skandinaviske transvestitter til træf i Båstad i Sverige. For at bekræfte hinanden i, at deres trang til at træde i karakter som kvinde ikke er et problem. Det er derimod en fest. De mødes for at shoppe, danse, sminke og klæde sig som piger, men først og fremmest for at hygge sig sammen med ligestillede. Angelica tv. og Marianne danser på det lokale diskotek ”Pepes” i Båstad.
Mikkel Kessler bliver syet efter en meget hård kamp mod Carl Froch.
Der er skateboardfestival på Djursland med helstegt pattegris og minirampekonkurrencer. Opvarmingen er lige gået i gang, men Jeppe Grønbæk Andersen har allerede været en tur i gulvet.
LANDPIGE. 20-årige Lene Stæhr Hansen er produktionsleder på en svinefarm ved Gørlev på Vestsjælland og har ikke fortrudt et sekund. Flere unge piger følger efter og vil være landmænd. 35 procent af de yngste årgange på landbrugsskolerne er piger. Det er næsten dobbelt så mange som for 10 år siden.
DESSERT: Benjamin & Lena bruger store dele af deres tid på at dyrke websex. Men selv når hele verden ikke kigger med, kan de ikke løsrive sig fra hinanden.
Zürich, Schweiz. Til verdensmesterskabet i Pole Dancing kæmper 38 kvinder fra hele verden om at blive verdens bedste poledanser. Pole Dancing stammer fra USA, og selv om ordet måske leder tankerne hen mod snuskede stripklubber, hvor kvinder iført nærmest ingenting laver erotiske bevægelser op ad en metalstang, har det ikke noget med strip at gøre, understreger arrangørerne. Således var reglerne for konkurrencen »strictly non-nude and non-stripping«. Danserne vurderes på deres styrke, kreativitet, dans, smidighed, akrobatik og vilde tricks. Deltagerne har som regel en baggrund i klassisk eller moderne dans, gymnastik eller akrobatik. Russiske Kulagina Anzhela varmer op. Hun har en baggrund som klassisk balletdanser.
Zürich, Schweiz. Den russiske mester i polefitness Anastasia Skukhtorova.
Zürich, Schweiz. På scenen vurderes dansernes performance af 7 dommere. Her er russiske Anastasia Skukhtorova i gang med sit show.
Zürich, Schweiz. Franske Laurence Hilsum er færdig med sin amazoninspirerede performance, som kvalificerer hende til finalen.
Zürich, Schweiz. Backstage.
Zürich, Schweiz. Der kåres en samlet vinder, men der uddeles også priser for bedste pole trick, bedste entertainer og bedste kostume. Russiske Anastasia Skukhtorova på vej på scenen med sit engleinspirede show.
Jens Ørum Nielsen, også kaldet ”Jens Øje”, er tømrer i Harboøre.
Hvert halve år samles skandinaviske transvestitter til træf i Båstad i Sverige. For at bekræfte hinanden i, at deres trang til at træde i karakter som kvinde ikke er et problem. Det er derimod en fest. De mødes for at shoppe, danse, sminke og klæde sig som piger, men først og fremmest for at hygge sig sammen med ligestillede. Sally, 80 år fra Danmark.
Bongani Township. I silende regn venter lokale beboere på, at det danske landshold skal indvie en ny fodboldbane.
BEDSTEMOR MED SPARK I. På en hullet og meget ujævn græsplæne i udkanten af Nkowankowa stavrer en flok bedstemødre rundt på stive, gamle ben, mens de med en blanding af hvin og grin jagter en drilsk fodbold – det er kampdag og banens ældste spiller er 84 år. Fodboldfeberen har ramt de gamle damer... Fra sidelinjen forsøger to mandlige trænere at skabe en form for orden i det herlige kaos, men latteren vinder, når en tæmning bliver til en afslutning på eget mål, eller når en dribling ender med at snyde dribleren selv.
En dreng og sandsynligvis hans far (begge Brøndby-supportere) bliver hjulpet ud af Parken i København af politiet under fodboldkampen mellem FC København og Brøndby, mens Brøndby-tilhængere smider med fyrværkeri og slås med politiet. Fan-optøjerne blev senere karakteriseret som nogle af de værste i Parkens historie.
Hvert år afholdes Hestevæddeløbet, Palioen, i den italienske by Siena. Århundreders gammel rivalisering mellem byens nabolag udleves af byens borgere, der hele året har ventet på løbet, der kun varer 75 sekunder. Ekstase. Nabolaget kaldet Selva har vundet. Det er her, man virkelig kan se, hvad dette løb betyder for folkene i Siena. Gråd, latter og vanvid blandes med lyden af trompeter, hestevrinsk og kanoner, der saluterer vinderen.
I september bragte Berlingske Tidende et fotografi af en alvorligt syg, forældreløs pige i Nepal, som var lagt til at dø. Det fik mange læsere til at reagere, men danske 36-årige Cecilie M. Hansen gik videre end det. I november tog hun til Nepal for at redde den lille pige med det store hoved. Cecilie og pigen ligger i skæret fra en varmelampe. De er endnu ved at lære hinanden at kende. Cecilie navngiver håbefuldt pigen Victoria – inspireret af det engelske ord ’sejr’.
Sankt Ansgars kirke til gudstjeneste, på en almindelig søndag, dog i en periode med meget fokus på de mange sexanklager, der gennem foråret var altoverskyggende i den katolske verden. Fra venstre Fabian, Stefan, Martin og Anna Katrine.
Begravelse af Overkonstabel Erik Berre Rolandsen, 26 år. Den 7. august var der blot ti dage til, at Erik Berre Rolandsen skulle hjem til sin kone og to små drenge efter endt tjeneste i Helmand. På den sidste tur til Patrol Base Line få kilometer nordøst for Gereshk blev det infanterikampkøretøj, hvor Erik Berre Rolandsen var skytte, ramt af en 80-100 kilo tung vejsidebombe. Taleban havde placeret bomben det eneste sted på vejen, hvor de i ly af mørke og småt buskads kunne grave ind i vejsiden med sprængstoffet. Vejen er i dag sikret med mere pigtråd, og al bevoksning er fjernet. Foruden kone og to børn efterlod han sig sine forældre og søskende.
Erik greve Danneskiold-Samsøe måtte forlade Gisselfeld Kloster. Politi og flyttefolk hjalp med at få flyglet med.
Fyens Stiftstidende Skaterne fra Århus er på sommertour, og de er igen i år kommet forbi Fyn. Mens Rene Villumsen er på vej op af rampen efter et fald, er Jonas Møller allerede på vej rundt i rampen, som er lukket i alle sider, så man kan få ekstra meget fart rundt i hjørnerne.
JORDSKÆLV. ”Jeg er stadig i katastrofen”, siger forfatteren og filminstruktøren Jørgen Leth om jordskælvet i Haiti, hvor han er generalkonsul. ”Mit liv i Jacmel, mit hus, det er væk”.
End of the tour. Bennett hjemme med sin kæreste.
Garder nr. 730 Agnete Efraimsen, fotograferet ved Den Jyske Pigegardes 45 års jubilæum.
Den ny kunstigt anlagte strand ved Svanemøllen åbnede den 20 juni. Hermed fik københavnerne 4.000 kvadratmeter sandstrand mere at boltre sig på.
Roskilde Festival er Nordeuropas største kultur- og musikfestival med over 75.000 deltagere. Mange møder op på festivallens campingområde, en uge inden det officielle fire dages musikprogram går i gang, for at tage forskud på festen. Festivallen lukker søndag aften, og alle folk skal have forladt campingområderne senest mandag kl. 14:00. En time inden vagterne ryddede campingområdet, var der stadigvæk nogle, der festede.
GIRAFFØDSEL: Giraffen Jonna i Aalborg Zoo føder her en velskabt hun-kalv, her er 2 af benene på vej ud.